Kan hente ut over én million kWt solenergi årlig fra byggene

Dahle Gruppen satser stort på solcelleanlegg fra Soleie AS: Da Dahle Gruppen startet prosjekteringen av Dahles Auto Bruktbilsenter sitt nye bruktbilsenter på Råbekken, var det naturlig å forsyne det med solenergi.

Dahle Gruppen satser stort på solcelleanlegg fra Soleie AS: Da Dahle Gruppen startet prosjekteringen av Dahles Auto Bruktbilsenter sitt nye bruktbilsenter på Råbekken, var det naturlig å forsyne det med solenergi. Det ble starten på et tett samarbeid med Soleie, som skal bekle takene til ytterligere tre Dahle-bygg med solceller. – Dette viser at Dahle Gruppen tar klimautfordringene på alvor, sier Soleies daglige leder Lars Erik Holmen.

Soleie et selskap med delt eierskap mellom Akershus Energi og Østfold Energi, og ble etablert for å hjelpe offentlige og private byggeiere til å få enkel tilgang til kortreist solstrøm. Soleie tilbyr kundene å leie solanlegget i en periode på 30 år, og tar ansvar for å bygge, drifte og vedlikeholde det.

– Vi kartlegger det historiske strømforbruket time for time, og skreddersyr et anlegg etter kundens forbruksmønster. Kunden får et nøkkelferdig anlegg og trenger kun å forholde seg månedlig leiekostnad. Gjennom vårt samarbeid med de ledende teknologileverandørene i Norge, er vi sikret at vi alltid kan tilby den beste teknologien som er tilgjengelig, sier Holmen.

Leiesummen målt mot antatt solenergiproduksjon er langt under én krone kilowattimen, som tilsvarer en spotpris på under 60 øre.

– I tillegg til en forutsigbar og lav strømkostnad, gjør den kortreiste og grønne strømmen bygget ekstra attraktivt for leietakere og kunder.

Holmen kan fortelle at pågangen etter solenergi er svært stor for tiden, som har ført til at leveringstiden gradvis har blitt lenger. Ønsker du å ta del i det grønne skiftet og samtidig få ned energikostnaden, er det derfor ingen grunn til å vente med å ta kontakt, oppfordrer han.

Enkel prosess til solcellepaneler på tak

Dahle Gruppens bevissthet på å redusere energiforbruket og klimapåvirkningene, startet for alvor for mer enn 10 år siden, med gradvis oppgraderinger til LED-lys, fjernvarme, varmepumpeanlegg, energistyring, avfallssortering etc. på sine lokasjoner.

Derfor var det helt i eiernes ånd å satse på solenergi til nybygget i Smørbøttaveien.

– Soleie gjorde prosessen veldig enkelt for oss. I tillegg til at vi slapp å ta en stor investering, sparer vi både penger og klimaet i den daglige driften i forhold til om vi kun skulle ha benyttet elektrisk oppvarming, forteller Dahle Gruppens daglige leder Kristian Walstad.

Storstua, som nylig ble innviet med pomp og prakt, har 275 solcellepaneler på taket som leverer en stipulert årlig strømproduksjon på 135.550 kilowattimer (kWt). Det utgjør halve totalforbruket i bygget, som de slipper å betale el-avgift, nettleie og spotpris for. I sommermånedene, når anlegget produserer mer enn bygget forbruker, blir overskuddsenergien solgt til strømleverandøren.

Det gir hyggelige utslag på bunnlinja.

– At det samtidig gir 53,13 tonn mindre CO2-utslipp per år enn om det skulle vært benyttet en ikke-fornybar energikilde, er en veldig god tanke, sier Walstad.

En million kilowattimer årlig!

Men dette er bare starten på samarbeidet med Soleie. Innen jul vil også byggene som huser Dahles Auto i henholdsvis Sarpsborg og Halden bli utstyrt med solcellepaneler på taket. Det samme vil bygget til Dahles Auto Fredrikstad når det står ferdig renovert i løpet av neste år.

– I sum, vil solstrømproduksjonen på de fire takene generere over én million kilowattimer (kWt) årlig. Det er vi stolt av, og viser at vi mener alvor av vår grønne satsing!

Nullutslippsbiler ved hjelp av solenergi

Dahles Auto AS leverer bilmerkene Volkswagen, Audi og ŠKODA, og daglig leder Svein Kåre Haaland påpeker at solenergien også faller naturlig inn i produsentenes kontinuerlige utvikling av nullutslippsbiler. Han trekker spesielt fram ID.3, som ikke bare har en CO₂-nøytral produksjon, men som også er CO2-nøytral når den selges i butikken.

– Det vil si at kundene kan komme hit og prøvekjøre en CO2-nøytral bil ladet på solenergi. Mer klimavennlig får du det ikke!

Han påpeker også at den egenproduserte energien bidrar til å lette presset på det lokale strømnettet, som har begrenset kapasitet.

– Dermed blir det mer strøm tilgjengelig, som er positivt for den lokale næringsutviklingen og lokalsamfunnet. Det er også en del av vårt samfunnsoppdrag!

 

Denne saken ble først publisert i magasinet Næringsliv og på naringsliv.no

Soleie Dahles Auto, med solenergi på tak, 2022
Soleie og Dahles Auto ved solcelleanlegg, 2022

Soleie gjorde prosessen veldig enkelt for oss. I tillegg til at vi slapp å ta en stor investering, sparer vi både penger og klimaet i den daglige driften i forhold til om vi kun skulle ha benyttet elektrisk oppvarming

Kristian Walstad

Daglig leder i Dahle Gruppen

Andre artikler

Ekko-bygget

Solstrøm fra Soleie til klimavennlig bygg i Lillestrøm

Kvartal 1, en høyreist og moderne bygningskropp, er nå noe av det første man møter ved ankomst Lillestrøm stasjon. På taket er det installert solcellepaneler fra Soleie.