Barcobygget har våknet til liv

Området fra Seutkrysset og mot Fredrikstad langs RV110, var for få år siden en skamplett, et sted man helst ikke viste frem med gjester i bilen. I dag fremstår strekningen totalt annerledes, med god utnyttelse av areal og funksjonelle bygninger. Ikke minst gjelder dette Barcobygget på Seut Brygge.

– Vi hadde våre spesielle ønsker, da vi fant ut at vi skulle flytte fra Øra og til et nytt bygg. Barco Fredrikstad er ikke en bedrift som alle andre, og vi trenger et bygg som er tilpasset vår bruk, slår daglig leder Thor Gjerløw fast med et smil. Barco-konsernets hovedkvarter ligger i Kortrijk i Belgia, og Fredrikstad er eneste kontor for Barco i Norden.

Stilte krav

Selskapet er er verdensledende innen projektor-teknologi, og de designer og utvikler projektorer for bruk i alt fra museer, fornøyelsesparker og konserter til avanserte flysimulatorer. Da trengs et spekter av rom tilpasset de ulike oppgavene. Her flyr ideene mellom de vel 60 ansatte, beskrevet som «smarte hoder fra mange land». Barco tror mangfold fører til flere gode ideer og innovasjon. En visjon om en bedre, smartere og sunnere verden. Og da stiller man også krav til bygget man har sitt daglige virke i.

Svært fornøyd

Veien var kort til å ta kontakt med Holmskau Eiendom. I april kunne de flytte inn som eneste leietaker i Mosseveien 63, i Fredrikstad –  i et spesialtilpasset og moderne næringsbygg som er tre etasjer høyt og er totalt 3.900 kvm. Der finnes ulike laboratorium, kontorer, rom for spesialutstyr og utvikling. Blant annet.

– Samarbeidet har fungert veldig bra! Bare se på resultatet, sier daglig leder hos Barco Fredrikstad,   Thor Gjerløw stolt. En som kan ta endel av æren for dét, er eiendomsforvalter Freddy Magnussen hos Holmskau Eiendom. Han arbeidet tidligere hos Barco Fredrikstad, er han vel kjent med behovet.

– I dette bygget er energisparing utnyttet maksimalt, kan Magnussen fortelle. Barcos mål er å ikke sløse med energi. Lys dempes eksempelvis automatisk når man forlater et rom.

Glimt av historien

Barcobygget ligger ganske nøyaktig der Seutelvens Mek. Verksted holdt til fra starten i 1917 og fram til 1972. Først som et verksted innen industri og anlegg – etter 2. verdenskrig som et spesialisert skipsverft.

Både eier Holmskau Eiendom og leietaker Barco Fredrikstad er stolte av den lokale industrihistorien som finnes i grunnen. Historien skal synes. Blant annet er en stor modell av tankbåten «Hebris», som ble bygd her i 1967, anskaffet – og dokken på elvesiden er bevart.

Funksjonsgaranti – 30 år

Tredje samarbeidspartner er Soleie, som var selskapet som introduserte en leiemodell for solcelleanlegg til offentlige og private næringsbygg her til lands.

– Hvorfor valgte Holmskau Eiendom nettopp Soleie?

– Vi slipper kapitalbindingen, hvilket er en klar fordel for byggeier. Soleies eiere, Akershus Energi og Østfold Energi, er store selskap med tyngde. De vil eksistere langt inn i fremtiden. Soleie  innehar også betydelig kompetanse, og finner individuelle løsninger for hvert prosjekt, svarer Terje Holmskau, og legger til at Holmskau eiendom har gjort avtale med Soleie om solcelle på flere bygg, både bygg på planstadiet og eksisterende.

Soleie håndterer alt

Daglig leder Lars Erik Holmen i Soleie AS forklarer at modellen med å leie solcelleanlegg, betyr at eiere av blant annet næringsbygg kan få solenergi uten investerings- og vedlikeholdskostnad. Soleie håndterer alt – fra design og installasjon til vedlikehold og forsikring. Samtidig gir det bedre energimerking og redusert CO2-avtrykk på bygget.

– Funksjonsgaranti på 30 år. Lengre garanti enn ved å eie selv, avslutter Lars Erik Holmen.

Holmskau Eiendom AS

Selskapet utvikler løsninger for Næringslivet med lokasjon og tomter, og oppføring av næringsbygg for salg og utleie. Selskapet har p.t. Tolv bygg for utleie i Østfold, samt flere spennende prosjekter under utvikling fremover. Gjennom datterselskapet Holmskau Prosjekt AS gjennomføres det totalentreprise på nye næringsbygg og renovering.

Soleie AS

Eid av Akershus Energi AS og Østfold Energi AS. Eiernes tyngde gir trygghet for kundene, og de har en langsiktig horisont hvor utbygging av fornybar energi er førsteprioritet. Lanserte Norges første leiemodell for solcelleanlegg til næringsbygg.

Barco Fredrikstad AS

Verdensledende innen projektor-teknologi. Designer og utvikler avanserte projektorer for de internasjonale nisjemarkedene i high-end-sjiktet – som blant annet brukes i simulatorer, konsertarenaer, fornøyelsesparker, planetarier og hjemmekino.

Bilde HOLMSKAU EIENDOM BARCO SOLEIE

Vi slipper kapitalbindingen, hvilket er en klar fordel for byggeier. Soleies eiere, Akershus Energi og Østfold Energi, er store selskap med tyngde. De vil eksistere langt inn i fremtiden. Soleie  innehar også betydelig kompetanse, og finner individuelle løsninger for hvert prosjekt.

Terje Holmskau

Holmskau Eiendom

Andre artikler

Mjørud reduserer klimaavtrykket med solenergi

Teknologibedriften Mjørud i Rakkestad er på stadig jakt etter nye tiltak for å redusere energikostnader og det klimaavtrykket de etterlater seg. Snart tar de i bruk et omfattende solenergianlegg som Soleie har montert og leier ut på taket av produksjonsbygningen på Rudskogen.

Bulder Verksted valgte solcelleanlegg fra Soleie helt uten investeringer

Bulder Verksted på Lindeberg valgte investeringsfritt solcelleanlegg fra Soleie da de ønsket å redusere kraftkostnadene og øke miljøprofilen. – Går det som vi håper og tror, skal man ikke se bort fra at vi etablerer lignende anlegg på flere av våre øvrige verksteder, sier daglig leder i Bulder Verksted AS, Hans-Olav Løen.

OTS Eiendom satser stort på solenergi

I Bjørkelangen Næringspark har flere av OTS Eiendom sine leietakere inngått avtale om å leie solcelle-energi fra eget tak via Soleie. Det betyr i praksis stabilitet i energikostnader og ikke minst forbedret CO2-avtrykk.